Menu ni Misz Aida mule2 try buat mase bulan puase hari tu..resipi sebenarnye ayam, tp memandangkan hari tersebut adalah menu berasaskan daging, so, terpakselah tukar guna daging..ahakss...tp xpe, sodappp jgk..
nampak best kan?? hehe..siap ade hiasan lemon n daun salad lg terrr....ahakss |
Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam
- *1/2 labu bawang putih
- *2 inci halia
- *1-2 batang serai
- 1 sudu makan lada hitam - tumbuk kasar
- 2 sudu besar kicap manis
- 1-2 sudu makan madu
- garam sedikit
- lemon
- butter - potong kecil @ minyak zaitun
- kentang, carrot, bawang besar - potong empat
Cara-cara
- Blend bahan bertanda * dengan sedikit sahaja air asal berpusing.
- Campurkan bahan blend dengan kicap, lada hitam, madu, sedikit garam dan juga perahan lemon sedikit. Gaul.
- Lumurkan pada ayam dan baki rempah lumur pada carrot, kentang dan juga bawang. Masukkan dalam mangkuk tahan panas. Perap sekurang2nya 2-3jam atau semalaman.
- Panaskan oven. Selitkan potongan butter di celah2 ayam. dan bakar suhu 180 selama 1jam atau sehingga ayam masak. Setiap 15-20min jirus2kan air ayam ke atas ayam supaya permukaan atas tidak terlalu kering dan juicy.
Dan gambar dibawah ni merupakan masakan yg turut 'join' pada hari berbuke puase tersebut..Sup Kaki & Telur Dadar Mayonis..ahaks!!
Sup Kaki Cow; resipi my mum & rempah sup adalah handmade oleh my mum!! so, rasenye of course lain dr yg lain!! ahakss!! |
ahaha..mcm buruk je rupe telur dadar mayo ni,kan?? haha..tp yg pasti, licinnnn!!! |
0 comments:
Post a Comment